Siap dan boleh dimakan. Panaskan air untuk merebus butir nangka.
Menu Sample Butir Nako Biji Nangka Pudding
Kalau di bulan puasa kuih ni lah yang pastinya dibeli sebagai juadah berbuka puasa.
. Masukkan semua bahan-bahan diatas. Sukatan air mengikut kuah yg anda mahu. Masukkan butir nangka yang telah ditapis air ke dalam kuah.
Tepung pulut Air 1 kotak Santan 200ml 5 sudu Gula Sedikit Garam Lihat cara memasak resipi ini. Untuk membuat kuah satukan semua bahan C kecuali buah nangkaMasak hingga kuah mendidih kemudian masukkan doh yang direbus tadi. Cara nak buat Butir Nangka.
Masukkan air daun pandan sedikit demi sedikit sampai tepung tidak melekat pada tangan. Campurkan 2 cawan tepung pulut dengan 1 cawan air. Cara Memasak Butir Nangka.
Kena pulak hari hujan camni memang sesuai untuk minum petang bubur berkuah dan makan panas-panas atau sedikit suam. CARA PENYEDIAAN KUAH Sediakan periuk di atas api yang perlahan. Kuih Butir nangka Puan Nurul nurulkitchen kelantan.
Masukkan semua bahan ke dalam bekas dan uli sampai sebati. Terus masukkan doh itu ke dalam periuk dengan air yang sedang menggelegak. Warnakan satu adunan dengan warna hijau satu lagi dibiarkan putih.
Resepi kuih butir nangka bahan a butir nangka 250 gram tepung beras pulut separuh plastik sedikit air. Kecilkan api dan tunggu untuk dimasukkan butir nangkanya. Di dalam periuk masukkan air gula daun pandan garam.
Bagi membuat kuahnya pula masukkan santan halba garam gula sedikit tepung beras ke dalam periuk masaklah sehingga mendidih dan mesti sentiasa dikacau agar kuahnya tidak berketul. Kuih butir nangka. Berikut adalah langkah-langkah memasak kuih butir nangka.
Celurkan kedalam air mendidih. Adunan pertama yang tidak diletak pewarna- gentel kecil2 dan masukkan ke dalam periuk rebusan. Resepi ni belajar dri kakak ipar.
Apabila butir nangka dah siap masak tapis dan buangkan air rendaman tadi dan bolehlah dicampurkan butir nangka bersama kuahnya. Kemudian bentukkan seperti biji nangka lebih kurang sebesar gula-gula. Didihkan air dan rebus doh hingga terapungAngkat dan rendam sekejap dalam air sejukKemudian toskan dan ketepikan sebentar.
Sebelum itu kita sembang sembang jap. Untuk adunan hijau titikkan beberapa titis pewarna hijau dan uli hingga warna sebati. Tambah air ikut keperluan.
Sejak beberapa tahun kebelakangan saya menjadi kurang berminat menonton televisyen. Panaskan air rebusan sama macam merebus onde-onde. Dah lama tak rasa butir nangka sedap begini ingat selalu makan.
Kacau santan atas dapur dan masukkan daun pandan garam gula dan halba. Jerang air 34 periuk daun pandan hingga mendidih gentelkan adunan tadi menjadi bentuk bujur sebesar jari manis. Akhir sekali masukkan hirisan buah nangkaBiarkan sebentar sahaja kemudian tutup api.
Kemudian gentelkan dan masukkan dalam air rebusan. Cara Membuat Resepi Butir Nangka Kelantan Mudah Dan Sedap Langkah 1 Masukkan sedikit air ke dalam bekas masukkan sedikit kapur makan bersama secubit garam serta pewarna. Kacau rata dan mendidih masukkan butir nangka tersebut.
Thank you kakak ipar. Sentiasa kacau supaya tidak berketul. Masukkan satu persatu butir nangka.
Masakkan kuah dengan api sederhana. Panaskan air di dalam periuk letak daun pandan dan sedikit garam. Masukkan doh butir nangka yang sudah siap digentel satu persatu tadi ke dalam air mendidih.
Sedap first time buat terus jadi. Cara-cara memasak kuah butir nangka Panaskan santan di dalam periuk dengan api perlahan. Bahagikan adunan kepada 2.
Kalau dulu dulu kuih ini dibeli di restoran hasan di usj. Bila air menggelegak masukkan butir nangka satu per satu. Langkah 2 Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil di gaul.
Rehatkan adunan untuk membuat kuahnya. Resepi Bubur Butir Nangka. Panaskan air di dalam periuk sehingga mendidih.
Apabila sudah timbul angkat dan masukkan dalam air yang sejuk. Masukkan garam dan gula mengikut citarasa masing-masing. Masukkan daun pandan dan juga halba ke dalam kuah.
Manisnya sedang-sedang elok je ditambah dengan aroma biji halba dan pandan memang terasa sungguh sedap. Masak air sehingga menggelegak dan gula hancur. Bila timbul angkat dan masukkan dlm air sejuk air ais.
Biarkan mendidih dan kacau rata seketika dan boleh tutup api. Bila dah menggelegak masukkan air tepung jagung untuk memekatkan. Bila dan terapung tapis dan masukkan ke dalam kuah yang telah siap tadi.
Langkah 3 Buat sehingga adunan menjadi doh dan tidak melekat di tangan. Apabila doh timbul cedokkan dan masukkan ke dalam mangkuk berisi air.
Kuih Butir Nangka Nangka Food Desserts
Pengat Isi Nangka Dan Kuih Biji Nangka
Pengat Biji Nangka Nangka Recipes
Resepi Kuih Nekbat Jadi Pilihan Warga Kelantan Di Bulan Ramadhan
Bubur Biji Nangka Paling Senang Dan Ringkas Mesti Cuba
Pin By Vinay Kumar Vishve On Sweets Homemade Sweets Sweets Food
Resepi Butir Nangka Yang Di Jual Di Bazar Ramadhan
6 Ramadhan 1430h Bubur Butir Nangka Resep Masakan Asia
Butir Nangka Yummy Food Recipes Food